VMware HCX: все про сервіс та його можливості

Навчання

Автор: GigaCloud

19.01.2024

Міграція великих обсягів даних з одного майданчика на інший без простою ― це реально. У цій статті ми розповіли про VMware HCX: що це за звір і які можливості та переваги надає компаніям.

Що таке VMware HCX

HCX (Hybrid Cloud Extension) ― програмне рішення від VMware для спрощення міграції робочих навантажень і додатків між локальними центрами обробки даних та хмарами.

Ми говоримо не про резервне копіювання фотографій з відпустки в iCloud або Google Drive. Ми говоримо про масштабне перенесення додатків та програм бізнесу між різними майданчиками.

HCX покликаний полегшити компаніям впровадження гібридних та мультихмарних рішень, мінімізуючи збої та забезпечуючи їхню стабільну та безпечну роботу.

Для чого потрібне програмне рішення

Сьогодні компанії прагнуть підвищити безпеку зберігання своїх критично важливих даних та бути більш гнучкими, а тому впроваджують гібридні та мультихмарні IT-інфраструктури на платформі VMware. При цьому необхідно подбати про те, щоб додатки та програми бізнесу коректно працювали у цих нових середовищах.

VMware HCX реалізує гібридні можливості VMware vCenter для міграції додатків та програм у нову інфраструктуру, перерозподілу робочого навантаження для постійної оптимізації хмарних і локальних ресурсів, а також спрощення аварійного відновлення шляхом усунення необхідності в мережевому забезпеченні та конфігуруванні.

Варіанти використання VMware HCX

  • Міграція. Ви можете мігрувати тисячі віртуальних машин vSphere в межах одного або декількох центрів обробки даних без необхідності перезавантаження.
  • Зміна платформ віртуалізації або оновлення версій vSphere. За допомогою HCX можна мігрувати робочі навантаження з vSphere та середовищ, що не належать до vSphere (KVM і Hyper-V), у центрах обробки даних і хмарах, а також між ними на актуальні версії vSphere.
  • Disaster Recovery як безперервність та захист бізнесу. Використовуючи можливості HCX, адміністратори можуть захистити робочі навантаження, реплікуючи їх на інші сайти HCX. Міграція робочих навантажень доступна на вимогу або може бути запланована для бізнесу чи для планування технічного обслуговування.

Типи міграції, які підтримує VMware HCX

Холодна міграція:

  • HCX Bulk Migration. Використовується vSphere Replication.
  • HCX Cold Migration. За протоколом NFC (Network File Copy).
  • HCX OS Assisted Migration. Застосовується агент в гостьовій ОС. Можна мігрувати з інших гіпервізорів та Bare-metal серверів.

Гаряча міграція:

  • HCX vMotion. З використанням vMotion.
  • HCX Replication Assisted vMotion. Реалізується через vMotion з використанням vSphere Replication для первинної синхронізації.

Якщо потрібно провести міграцію не з vSphere, потрібен розгорнутий ESXi, vCenter, NSX та HCX на On-prem майданчик. Сервер, який треба перенести, має бути bare-metal або віртуальною машиною на Hyper-V, KVM, VirtualBox тощо.

Під час гарячої міграції всі віртуальні машини включені, всі сервіси та програми, які розміщені на них, працюють. При холодній, в момент «перемикання» між майданчиками, ВМ вимкненні. При цьому під час первинної реплікації вони можуть бути активними.

Порівняння VMware HCX та VMware Cloud Director Availability

VMware HCX подібний до VMware Cloud Director Availability, проте має і відмінності.

Технологічне рішення VMware Cloud Director Availability (CAD) є частиною стека сервісів VMware, а тому призначене для роботи лише з віртуальними інфраструктурами, побудованими на його платформі.

Функції, які виконує CAD:

  • міграція із власної приватної хмари до публічної хмари оператора та у зворотньому напрямку;
  • міграція між різними хмарами оператора;
  • реплікація на випадок аварії та відновлення після неї.

Єдина умова ― наявність у клієнта середовища віртуалізації VMware vSphere.

Натомість HCX дозволяє мігрувати віртуальні машини між різними платформами: VMware, KVM, Hyper-V.

Порівняння VMware HCX та VMware Cloud Director Availability

HCX CAD
Використання в публічній хмарі GigaCloud Ні Так
Використання в приватній хмарі GigaCloud Так Так
Підключення через інтернет Так Так
Міграція ВМ Так Так
Захист ВМ (DRaaS) Так Так
Заявка на розширення мережі (NEA) Так (NSX-T appliance/NSX-T appliance) Так (on-prem (NSX-T or Standalone Edge)/cloud NSX-T)
Міграція з вимкненням сервісів Так Так
Міграція без вимкнення сервісів Так Ні
WAN-прискорювач Так Так
Міграція з НЕ VMware середовища (інших гіпервізорів і Bare metal) Так Ні
Налаштування DRaaS плану (черговість відновлення груп віртуальних машин) Так, доступно тільки в Enterprise версії Ні

Досвід GigaCloud

Один із клієнтів хмарного оператора GigaCloud, назву якого не можна розголошувати з міркувань безпеки, розміщував великий обсяг критично важливих даних та значну частину сервісів у хмарі гіперскейлера Azure, побудовану на VMware.

Після закінчення пільгового періоду замовник вирішив мігрувати у хмару українського оператора GigaCloud. Потрібно було провести безшовну міграцію, «на гарячу», тобто з включеними віртуальними машинами, оскільки діяльність замовника дуже критична до простоїв. Фахівці GigaCloud успішно перенесли 300 ТВ-даних клієнта з хмари гіперскейлера в українську за допомогою VMware HCX.

Замовник оцінив здатність HCX виконувати заплановані масові міграції, а також міграції в режимі реального часу без переривання роботи.

Раніше ми розповідали історію компанії VMware та чому без неї неможливі хмарні технології.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!