VMware: компанія, що робить хмари доступнішими

Навчання

Автор: GigaCloud

21.11.2023

Хмарні технології неможливо уявити без VMware. Компанія входить до лідерів Магічного квадранта Gartner, до п’ятдесятки організацій, що найбільш опікуються питаннями використання чистої енергії, та є одним із найбільш добросовісних роботодавців. Зараз 80% усіх віртуалізованих робочих процесів базуються на її технологіях, а аналітики передбачають подальший зріст акцій та популярності унаслідок її придбання компанією Broadcom.

Розповідаємо, як засновники розробляли суперкомп’ютер, а створили одного з найвпливовіших техгігантів сучасності.

Від «наркокубла» до нацпарку

На півночі Кремнієвої долини є місто Пало-Альто, що розміщує штаб-квартири найвідоміших техкомпаній світу: HP, Apple, Google, Facebook, Logitech, PayPal тощо. Саме тут, поряд з офісами SAP Labs та Tesla, на величезній території розміщені приміщення VMware. На кампусі є парк на тисячу дерев, ставок з качками та черепахами, фонтан, футбольне поле та 2 фітнес-центри, а вся концепція простору відповідає ідеям «зеленої» архітектури. Проте починалося все скромніше.

У 1997 році три студенти зі Стенфордського університету разом із професором розробляли концепцію суперкомп’ютера. У процесі вони вирішили взяти непопулярне на той час рішення з 70-х рр., прототип гіпервізора, та покращити його за допомогою сучасних технологій. Проєкт мав назву «Диско» — адже цей музичний жанр також був із 70-х та починав якраз відроджуватися. Основна мета полягала в тому, щоб запустити на одному комп’ютері різні копії операційних систем. 13 тисяч рядків коду потому — і в них це вийшло з IRIX OS на серверних комп’ютерах SGI Origin.

У 1998 році двоє з цих студентів, Едвард Буньйон та Скот Дівайн, їх професор Мендель Розенблум, його дружина Даян Ґрін та спільний друг з Берклі Едвард Ванґ заснували VMware. Офіс на 45 м² винайняли у Пало-Альто над магазином сиру, а перші тижні роботи присвятили спробам запустити Windows 95 на робочій станції Linux.

Засновники VMware. Тепер команда налічує понад 20 тис.співробітників

Якщо розшифровувати назву компанії, VM — абревіатура від Virtual Machines («віртуальні машини»), а частка ware означає «вироби». Це простими словами описує її роботу: створення програмного забезпечення з віртуалізації.

З розширенням штату та орендою нового приміщення (яке в одній з дискусій Скот Дівайн назвав «наркокублом», a crackhouse, через жахливий стан будівлі) у компанії почали з’являтися перші великі продукти. VMware 1.0 дозволяла встановлювати на десктопі з Linux віртуальні машини на базі DOS, Windows та Linux. Бета-версію продукту за 2 місяці завантажили понад 100 тисяч разів. Тепер користувачі знають її за іншою назвою — VMware Workstation.

Свої розробки компанія патентує — перший патент US6397242B1 зареєстрували 28 травня 2002 року, і він звучить як «Система і метод з віртуалізації комп'ютерних систем». З того часу у VMware з’явилося ще понад 1800 патентів.

Злет і падіння

Завдяки VMware багато установ змогли ефективніше використовувати свої ІТ-ресурси, тож рішення компанії миттєво здобули попит. До того ж це дало поштовх хмарним технологіям.

У 2004 році EMC Corporation придбала VMware за $635 млн, зосередивши сили саме на рішеннях для хмарних обчислень. На той час ця компанія займалася переважно створенням сховищ даних, і засоби з віртуалізації дозволили їй розширити продукцію до публічних і приватних хмарних рішень.

Але у 2007 році вони зробили помилку. Очільник EMC Джозеф М.Туччі оголосив про звільнення тодішньої СЕО VMware Даян Ґрін, натомість запропонувавши цю посаду її чоловіку Менделю Розенблуму. Він відмовився, і невдовзі звільнився теж, повернувшись до викладання у Стенфорді. Після цих новин акції компанії впали на 24%.

Знову «захмарна» популярність

У 2016 році EMC була придбана Dell Technologies, і VMware також стала частиною цієї компанії. Це дозволило далі популяризувати її рішення, адже продажі йшли каналами Dell — до прикладу, у 2021 році 35% прибутку VMware завдячувала саме їм. Згідно з підписаною того ж року п’ятирічною угодою, Dell займається продажем портфеля продуктів VMware, а також співпрацює у поширенні серверів, створених відразу під її програми віртуалізації, хмар на базі заліза Dell тощо.

Щорічно клієнти й партнери запрошуються на масштабний захід VMware Explore, який проходить у Барселоні, Лас-Вегасі та Сингапурі

Наразі у VMware — понад 400 тисяч клієнтів, серед яких 100% усіх компаній зі списку Fortune 500 та Fortune Global 100. Завдяки підходу multi-cloud їй вдається співпрацювати з багатьма хмарними операторами, і GigaCloud також має статус VMware Principal Partner.

Цінності

Корпоративну культуру в компанії описують акронімом EPIC2:

  • Execution (виконання цілей)
  • Passion (запал)
  • Integrity (цілісність)
  • Customers (клієнти)
  • Community (спільнота).

Щоб працівники могли зручно працювати та мати всі умови, VMware утримує понад 100 офісних приміщень у різних куточках світу, які можна відвідувати під час робочих поїздок. Але також можна працювати з дому.

З цікавих переваг: допомога в розмірі $12 тисяч при усиновленні чи користуванні послугами сурогатного материнства, часткова оплата послуг няні чи доглядальниці для літніх родичів, страхування життя співробітника у розмірі $2 млн (також передбачено страхування життя партнера, дитини та домашніх улюбленців), безкоштовні послуги психотерапевта для всієї сім’ї працівника та бізнес-коучинг.

Черепахи, які живуть на кампусі, мають власні акаунти в соцмережах та «відзначають» працівників, які їх годують

Також техгігант є лідером щодо екологічності своєї роботи: має сертифікацію Certified CarbonNeutral®, досягнувши вуглецевої нейтральності на 2 роки раніше від запланованого терміну, а до 2030 року зобов’язується висадити мільйон дерев і знайти рішення, щоб скоротити дорогу працівників до роботи (а отже і кількість викидів під час їх переміщення) вдвічі. Відповідні вимоги VMware ставить і своїм постачальникам — до 2025 року хоча б 75% з них повинні мати цілі зі збереження екології.

Що далі

Після виводу компанії з власності Dell у 2021 році, почалося обговорення її придбання іншим гігантом, Broadcom, американським розробником напівпровідників та ПЗ для управління інфраструктурою. Вартість угоди про злиття — $61 млрд, і сам процес тривав з травня 2022 року. Для таких масштабних угод необхідно дотримуватися антимонопольної перевірки великих держав та структур ЄС — і майже всі юридично ухвалили таке об’єднання без проблем, окрім китайських регуляторів. 22 листопада 2023 року рішення про злиття набрало чинності та увійшло в історію як одне з найдорожчих в ІТ. Відтепер Broadcom Software Group проведе ребрендинг і працюватиме під брендом VMware, додавши до його портфоліо свою інфраструктуру та безпекове ПЗ.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!