VMware Tanzu: все про Kubernetes на VMware

Навчання

Автор: GigaCloud

18.03.2024

На хвилі популярності Docker, яка виникла у 2013 році, VMware не могла нічого запропонувати у сфері контейнеризації. Але тепер у її портфелі є продукт з необхідним рівнем стабільності, технічною підтримкою, а головне з повною відповідальністю вендора за працездатність контейнерів у вже створених середовищах VMware.

У цій статті розповідаємо про VMware Tanzu: що це за рішення, для чого його використовують та які можливості воно надає.

Що таке VMware Tanzu

VMware Tanzu ― це портфель продуктів VMware, орієнтований на управління сучасними хмарними середовищами на основі контейнерів. За допомогою Tanzu користувачі можуть розробляти, підтримувати та запускати контейнерні додатки в кластерах Kubernetes (k8s) on-premise, а також в приватних та публічних хмарах.

В основі усієї екосистеми продуктів Tanzu лежить VMware Tanzu Kubernetes Grid (TKG) ― це платформа для управління контейнерними додатками, яка базується на Kubernetes, відкритому програмному забезпеченні для оркестрації контейнерів.

Платформа має усі необхідні компоненти для роботи з контейнерними кластерами в різних середовищах, які вже стали стандартом індустрії, з гарантованою сумісністю зі стеком віртуалізації vSphere та підтримою від VMware. При цьому DevOps інженери користуються звичними та знайомими інструментами для взаємодії з Kubernetes.

Чому VMware створила Tanzu

Компанія VMware стала першопрохідцем у сфері віртуалізації ще в 1990-х роках, а з 2000-х домінувала на ринку хмарних технологій. Її платформа віртуалізації залишається однією з найпопулярніших у світі. Детальніше про це ми розповідали у статті про історію VMware.

Але до 2019 року у її продуктовому портфелі не було нічого для роботи з Kubernetes. Вендор розумів, що рано чи пізно може втрати конкурентну перевагу на ринку. Саме з цих причин Tanzu можна вважати відповіддю компанії на цю загрозу.

VMware має велику базу клієнтів, багато з яких прагнуть модернізувати свої хмарні середовища. Tanzu дає їм змогу зробити це, не стикаючись із ризиками та проблемами, які часто виникають при зміні постачальника хмарних послуг.

Нещодавно лінійка продуктів VMware Tanzu значно розширилася. Як зазначають у компанії, це допоможе компаніям прискорити темпи впровадження інновацій.

Продукти VMware з оновленої лінійки Tanzu

Tanzu Application Catalog
Корпоративна версія Bitnami Application Catalog з відкритим кодом. Рішення створене на основі досвіду Bitnami в пакуванні сотень програм з відкритим кодом і доставці їх мільйонам розробників. Tanzu Application Catalog надає сильніший контроль і глибшу видимість ланцюжків постачання програмного забезпечення з відкритим кодом.

VMware Tanzu Application Platform
Модульна, орієнтована на додатки платформа, яка усуває перешкоди для розробки додатків, надаючи рівень абстракції поверх будь-якого сумісного публічного хмарного або локального кластера Kubernetes.

Tanzu Application Service
Масштабована платформа, що дозволяє користувачам керувати контейнерами, Kubernetes та мікросервісами. Користувачі можуть не турбуватися про створення конфігураційних файлів для Kubernetes. Це дає більше часу на розробку продукту.

Tanzu Build Service
Інструмент для Kubernetes, який автоматизує процес створення, керування та оновлення образів контейнерів. Він використовує Cloud Native Buildpacks, технологію з відкритим вихідним кодом, яка забезпечує модульний та комбінований підхід до створення контейнерів. Cloud Native Buildpacks автоматично визначає мову та фреймворк програми і створює оптимізовані образи контейнерів, які не мають вразливостей у безпеці.

Tanzu Data Services
Портфель компонентів, створених для зберігання, обробки та запитів до критично важливих даних у режимі реального часу та у великих масштабах як у локальних, так і в мультихмарних середовищах.

Tanzu Hub
Рішення для доставки додатків та мультихмарного управління, що об'єднує витрати, продуктивність і автоматизацію конфігурації та доставки в єдиній платформі зі спільною площиною управління та моделлю даних для будь-якої хмари, платформи, інструменту та будь-якої персоналізованої системи.

Tanzu Intelligence Services
Може охоплювати різні можливості, спрямовані на ефективне використання даних та аналітики в рамках платформи Tanzu. Це можуть бути послуги, пов'язані з аналізом даних, машинним навчанням, аналітикою на основі штучного інтелекту та управлінням даними.

Tanzu Kubernetes Grid

Готове до роботи середовище виконання Kubernetes, яке уніфікує керування кластерами Kubernetes, оптимізованими під vSphere, контейнерними робочими навантаженнями та віртуальними машинами VMware.

Tanzu for Kubernetes Operations
Основа для побудови сучасної контейнерної інфраструктури. Сервіс забезпечує спрощений, послідовний підхід до розгортання та управління контейнерами за допомогою інструментів, автоматизації та аналітики на основі даних, які підвищують продуктивність розробників, захищають додатки та дані, а також оптимізують продуктивність інфраструктури.

Tanzu Mission Control
Платформа централізованого управління, що діє на основі надійної стандартизації процесів і полегшує multi-cloud підхід та оптимізацію керування Kubernetes.

Tanzu Observability
Платформа спостереження, спеціально розроблена для компаній, які потребують моніторингу, спостереження та аналітики для своїх хмарних додатків і середовищ. Команди DevOps, SRE та розробників використовують Tanzu Observability для швидкого оповіщення, усунення несправностей та оптимізації продуктивності своїх сучасних додатків, що працюють у мультихмарних середовищах.

Tanzu Service Mesh
Сервіс, що забезпечує розширені наскрізні можливості зв'язку, безпеки та аналітики для сучасних додатків між кінцевими користувачами, мікросервісами, API та даними, що забезпечує відповідність цілям рівня обслуговування (SLO), а також правилам захисту даних та конфіденційності.

Tanzu Spring Runtime
Комплексна підписка, яка надає розширену підтримку Java, Apache Tomcat і портфоліо Spring, а також безліч інших функцій корпоративного рівня, що дозволяє підприємствам, які працюють у середовищі Spring, повною мірою скористатися перевагами сучасних можливостей.

Якщо контейнеризація не застосовувалася у вашій організації, але ви хочете швидко запустити мікросервісний застосунок та знаєте як працює VMware vSphere, необхідно розпочати роботу з VMware vSphere with Tanzu, який є компонентом рішення Tanzu Kubernetes Grid.

Tanzu у VMware Cloud Foundation

Щоб зрозуміти цінність Tanzu для клієнтів VMware, потрібно зрозуміти зв'язок між vSphere та Tanzu.

vSphere ― це платформа віртуалізації та гіпервізор VMware. Вона забезпечує основу для віртуалізованої інфраструктури, дозволяючи декільком віртуальним машинам працювати на одному фізичному сервері. vSphere історично була зосереджена на віртуалізації та управлінні фізичними апаратними ресурсами: процесор, пам'ять, сховище та мережа, а також на створенні пулу ресурсів, які можуть використовувати ВМ. За останні роки VMware додала можливості у vSphere та ESXi, щоб розширити їхнє охоплення на роботу з контейнерами та контейнерними робочими навантаженнями.

VMware Tanzu Kubernetes Grid вбудовує Kubernetes у площину керування VMware vSphere. Вона пропонується як частина існуючої інфраструктури VMware vSphere і дозволяє користувачам налаштовувати та керувати Kubernetes за допомогою інструментів vSphere, уникаючи проблем розгортання кубів з нуля. Тобто Tanzu ― простіша альтернатива стекам k8s, таким як Red Hat OpenShift.

Можливості, які надає vSphere разом з Tanzu

vSphere з Tanzu створює площину керування Kubernetes безпосередньо на рівні гіпервізора. Адміністратор vSphere може вмикати наявні кластери vSphere для керування робочим навантаженням, створюючи таким чином рівень Kubernetes на хостах ESXi, що входять до складу кластера. Кластер з увімкненим керуванням робочим навантаженням називається кластером супервізора.

Можливості рішення:

  • Адміністратор vSphere може створювати ізольовані логічні об’єкти на кластері супервізора, які називаються vSphere Namespace, і налаштовувати їх із зазначеним обсягом пам'яті, процесора і сховища. Він надає vSphere Namespace інженерам DevOps.
  • Інженер DevOps має можливість запускати робочі навантаження, що складаються з контейнерів Kubernetes, на одній платформі зі спільними пулами ресурсів у vSphere Namespace. У vSphere з Tanzu контейнери працюють всередині спеціального типу віртуальних машин, який називається vSphere Pod та є еквівалентом модуля Kubernetes. Поди забезпечують такий самий рівень ізоляції ресурсів в середині, як у віртуальних машин, зберігаючи при тому швидкий час для старту. Також можна розгортати звичайні віртуальні машини. vSphere забезпечує звичний та зручний процес керування контейнерами, який не відрізняється від керування звичайних віртуальних машин.
  • Інженер DevOps може створювати і керувати декількома кластерами Kubernetes всередині Namespace та їхнім життєвим циклом за допомогою Tanzu Kubernetes Grid. Такі кластери називаються Tanzu Kubernetes.
  • Адміністратор vSphere може керувати та контролювати vSphere Pods, віртуальні машини та кластери Tanzu Kubernetes за допомогою vSphere Client.
  • Адміністратор vSphere має повний контроль над vSphere Pods, віртуальними машинами та кластерами Tanzu Kubernetes, що працюють у різних просторах імен, їхнім розміщенням у середовищі та споживанням ресурсів.
  • Використання Kubernetes на рівні гіпервізора також полегшує співпрацю між адміністраторами та командами DevOps, оскільки вони працюють з одними й тими самими об'єктами, а інженери DevOps керують кластерами Kubernetes зі звичного для них Kubectl.

Рішення VMware для контейнеризації у портфелі GigaCloud

Хмарний оператор GigaCloud пропонує клієнтам програмні рішення Tanzu Kubernetes Grid в публічний або приватній хмарі.

Для публічної хмари на VMware базовий функціонал керування кластерами Kubernetes для віртуального дата-центра надається як розширення функціонала вебінтерфейсу VMware Cloud Director через плагін Container Service Extensions. Це дозволяє клієнту швидко розгортати кластери контейнерів Kubernetes у режимі самообслуговування і не переживати за сумісність з платформой віртуалізації. Кожному віртуальному дата- центру для роботи з контейнерними кластерами виділяється додатковий компонент NSX Advanced Load Balancer, який відповідає за балансування навантаження на рівні додатків та підвищення відмовостійкості рішення. Робота з кластерами стає подібною до звичних стандартних процедур створення, модернізації чи видалення віртуальних машин, чи vApps межах віртуальних дата-центрів. Як і для опенсорсних версій k8s, головним призначенням такої реалізації є насамперед оркестрація контейнерів.

Для приватної хмари доступний повноцінний функціонал Tanzu Kubernetes Grid з авторизацією на рівні vCenter та усіма модулями, які дозволяють автоматизувати процеси створення, керування та моніторингу контейнерними додатками. Додатковий функціонал Tanzu Mission Control дозволяє керувати кластерами, розташовними в різних середовищах, як on-premise, так і мультихмарними.

Тепер компанії, які використовують публічну та приватну хмару на VMware, можуть працювати з мікросервісами, і не розгортати самостійно платформу Kubernetes, піклуючись про сумісність зі стеком віртуалізації. Крім того, в платформу вбудовано засоби високої доступності та балансування навантаження, механізми моніторингу та набір інструментів із забезпечення інформаційної безпеки. І важливо, що VMware забезпечує технічну підтримку свого рішення в режимі 24/7.

subscribe

Підписатись на новини

Залиште свій Email, и будьте завжди в курсі свіжих новин!